Marieke en Wendy in Zuid-Amerika!!

Salar de Uyuni

Hé beste volgers,

We zijn terug van onze trip naar Salar de Uyuni!!

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de op een na grootste zoutvlakte van de wereld (de grootste zijn de Makgadikgadizoutvlaktes). Het bevindt zich in het departement Potosí, in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter op het Hoogland van Bolivia, in de Andes nabij de stad Uyuni.

Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren over (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa).

Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingo's:

We hebben het echt geweldig gehad! We hebben de Salt flats, red lake, blue lagoon, stone tree bezocht en
Flamingo's gespot. We hebben in 2,5 dag 500 km gereden met de Jeep. Erg gaaf en een mooie ervaring! Onze groep bestaat uit 15 personen incl onze tourleidster. Deze groep werd verdeeld in 3 jeeps. Ook hadden we een tourguide en 2 koks mee. We hebben heel veel foto's op de site gezet zodat jullie kunnen zien wat we allemaal hebben bezocht. We sliepen beide nachten in een soort hostel in de middle of nowhere. Een kamer met de eerste nacht 6 bedden en de tweede nacht 4 bedden. De voorzieningen waren minimaal. We sliepen de 2de nacht in het national park. Heeeel ver van de bewoonde wereld.

Gister en eergisterenin San Pedro de Atacama.

San Pedro de Atacama is een gemeente in de Chileense provincie El Loa in de regio Antofagasta. San Pedro de Atacama telde 4969 inwoners in 2002 en heeft een oppervlakte van 23.439 km².

De stad is gebouwd rondom een oase in de Atacama-woestijn. San Pedro de Atacama ligt op een plateau op 2500 meter boven zeeniveau. Vandaag de dag vormt het toerisme een van de voornaamste inkomsten. Het is een toeristisch trekpleister omdat het een van de droogste plekken op aarde is, wat zorg draagt voor bijzondere ecosystemen. Enkele trekpleisters zijn: De geisers van El Tatio, de Atacama-zoutvlakten, de maanvallei, de dodenvallei en de Licancabur-vulkaan.

Eergisteren een tour gedaan, Valley of the moon, maar door het slechte weer hadden ze Valley of the moon dichtgegooid. Zoiets als ken je die mensen die naar Valley of the moon gingen, ze gingen niet. Dit is de droogste plek op aarde dus we hadden erg veel PECH. Wel naar een mooi uitzichtpunt geweest. Eigenlijk was het helemaal niet zo erg dat het park dicht was aangezien iedereen erg moe was van het 4 uur opstaan. Vandaag was Clemence (57) jarig en dus een leuke avond gehad met een afterpary in éen van de kamers.

Gisterniet veel gedaan en van de zon genoten. Laatste keer was gedaan en lekker een biertje gedronken in de tuin van het hostel (hebben wel een 2pk.

Vanmorgen met het vliegtuig naar Santiago de Chili! gevlogen. Het was dus weer een vroege ochtend. Het was in Bolivia en Peru overigens erg goedkoop. In Chili is de prijs
ongeveer hetzelfde als in NL.

Santiago (Spaans: Santiago de Chile) is de hoofdstad van Chili.
Deze stad ligt op 522 m hoogte in de laagvlakte die zich tussen het Chileense kustgebergte en de Andes uitstrekt. In 2002 telde de eigenlijke stad en gemeente (de commune Santiago Centro) 200.792 inwoners (10e van het land), haar stedelijk gebied (areá urbana) 5.428.590 inwoners en haar metropolitair gebied (Región Metropolitana) 7.003.122 inwoners, waarmee ongeveer 40% van de bevolking van Chili in en rondom de hoofdstad woont.

We zijn ondanks dat de tour bijna af is erg blij om weer op een normale hoogte te zitten.

We hebben erg veel last gehad van de hoogte! Zal jullie de details besparen. Hier een kleine uitleg over wat hoogte ziekte eigenlijk is

Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogten boven de 2000-2500 meter. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan die 'vijandige' omgeving aan te passen. Wordt die tijd niet gegeven dan krijg je klachten:

Milde symptomen

• (Lichte) hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid
  • Slechte eetlust, misselijkheid
  • Algeheel malaisegevoel
  • Onregelmatige ademhaling in de slaap
  • Verlaagde urineafgifte
  • Licht oedeem op handen, voeten en gezicht
  • Tintelende vingers

[bewerken] Ernstige symptomen

• Zware hoofdpijn (die niet verdwijnt met pijnstillers)
  • Abnormale oververmoeidheid, moeilijk ademhalen (ook bij rust)
  • Ophoesten van roze, roestkleurig slijm
  • Verlies van coördinatie
  • Onverschillig, apathisch gedrag
  • Blauwachtige lippen en/of nagels
  • Bewusteloosheid

Van te voren dachten we er geen last van te hebben maar ik heb me van de 21 dagen mij 10 dagen niet mezelf gevoeld. Dan kun je denken aan hoofdpijn, hartkloppingen, diarree, gevoel van een 3 dubbele kater, misselijk, geen honger. Niet heel fijn dus...

Vandaag dus lekker rustig aan gedaan en genoten van het mooie weer hier in Santiago. Het is rond de 35 graden. We gaan hier komende dagen nog even van genieten en beetje shoppen. We zullen proberen nog wat fotos van deze laatste dagen te plaatsen

Kus,

Marieke en Wendy

J,m&R

Lieffies wat een mooi verhaal en fijn dat jullie t zo gaaf(en warm) hebben!!
Foto's zijn echt geweldig kan niet wachten om ze allemaal te zien.
Dikke knuf van ons uit een nog steeds koud Weesp......

carla van der velden

Ik heb jullie verhaal gelezen, tjé wat een ellende die hoogten Het leek wel de bijsluiter van nare medicijnen.Maar zoals ze hier zeggen: Mooi is Santiago als de sterren aan de hemel staan. Vandaag heeft het hier weer een beetje gesneeuwd en Julia is vandaag weer terug naar Polen. Geniet nog maar verder! dikke kus!!!!!!!!!